Resenärer i en tunnelbanevagn i Stockholms tunnelbana
1 av 2
Liknande meddelande har hörts flera gånger av olika personer. Foto: Fredrik Sandberg / TT
Josefin har anmält händelsen
2 av 2
Josefin kommer att anmäla chauffören för diskriminering säger hon. Foto: Privat

Utrop om tjuvar i tunnelbanan anmäls

1:53 min

"Göm era laptops, böcker och smycken. Håll i tidningarna och kaffet för de här personerna tar allt. De är ficktjuvar allihopa". Det är meddelandet flera personer ska ha hört i tunnelbanan.

P4 Stockholm har varit i kontakt med flera personer som vid olika tidpunkter hört en tunnelbanechaufför ropa ut ovanliga uppmaningar i tågen.

Samtliga tycks ha ägt rum på tunnelbanans röda linje. En särskild grupp ska ha pekats ut som tjuvar, utan att det funnits belägg för påståendet.

– Man brukar gå ut och varna för ficktjuvar, det förstår jag, men på det här sättet så kändes det som att det var en stark rasistisk underton i det hela, säger Linn som hört meddelandet.

Dagen innan Linn reagerade på meddelandet hörde Josefin ett liknande. Hon planerar att polisanmäla händelsen som diskriminering. 

Claes Keisu, presstalesperson på SL, tycker inte att meddelandet är okej att ropa ut. 

– Vi tycker absolut inte att man ska formulera sig på det här sättet som representant för SL. Vi tänker ta upp det här med våran entreprenör och förutsätter att de åtgärdar saken, säger Claes Keisu.

MTR är entreprenören som har hand om tunnelbanan och dess personal. Deras presstalesperson Claes Nyberg säger att man kommer ha samtal om god ton med personalen.

– Finns det medarbetare som vi behöver ha en diskussion med så kommer vi ha det. Det viktigaste för oss är att våra medarbetare vet vilka ramar de kan röra sig inom och vad som är god ton.

Jannis Konstantis är klubbordförande för tunnelbanegruppen på fackförbundet Seko.

– Som vi har förstått det handlar det om en förare. Vi ska prata med honom och så får vi se vad som händer, säger han. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista