Operasångare dömdes för sexofredande av minderårig – jobbar kvar

1:39 min

En operasångare på Kungliga operan dömdes tidigare i år för sexuellt ofredande av en 14-årig pojke. Men trots ord om nolltolerans på operan arbetar mannen kvar.

I maj i år dömdes en manlig operasångare för sexuellt ofredande av en 14-årig pojke. Brottet begicks under hösten 2016 då mannen tafsade på den 14-årige pojkens könsorgan.

– Vi fördömer brottet å det grövsta, absolut. Det finns ingen tvekan, säger Birgitta Svendén, vd på Kungliga operan.

I samband med Metoo förra hösten gjorde Svendén ett flertal uttalanden om sexuella trakasserier. Bland annat genom att slå fast att det råder nolltolerans på operan.

Operasången blev arbetsbefriad när åtal väcktes, men är nu på väg tillbaka till Kungliga operan.

– Brottet begicks ju när personen inte var i tjänst och utanför operan som arbetsplats. Och därför har vi som arbetsgivare både en skyldighet och ett ansvar att återinsätta personen i fråga, säger Birgitta Svendén.

Hon menar att de inte har några juridiska möjligheter att avskeda personen eftersom brottet inte skedde i tjänsten och för att påföljden blev villkorlig dom med dagsböter.

Svendén säger också att ledningen har haft många samtal med övriga anställda om händelsen och tagit in kristerapeuter. Och uttalanden om nolltolerans mot sexuella trakasserier på Kungliga operan står hon fast vid.