Polisbil framför slott i Rimbo.
Johannesbergs slott i Rimbo, där fredssamtal om Jemen äger rum. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Jemensamtal i Rimbo: Avtal om fångutväxling signerat

2:55 min

Ett avtal om fångutväxling har signerats, meddelar FN:s sändebud. De två huvudparterna i kriget i Jemen är nu samlade på Johannesbergs slott i Rimbo, Norrtälje kommun.

Vid pressträffen på torsdagen säger FN-sändebudet Martin Griffiths att man bland annat kommer att diskutera hur våldet kan minskas, situationen med flygplatsen i huvudstaden Sana och ekonomiska utmaningar.

Sveriges utrikesminister Margot Wallström (S) tackar parterna för att de kommit till Sverige för överläggningar.

– Nu är det upp till er parter, och jag hoppas att ni kommer att göra framsteg de närmaste dagarna, fortsätter Wallström.

Nyhetsbyrån AFP rapporterar att regeringssidan kräver att huthirebellerna ska dra sig tillbaka från den viktiga hamnstaden Hudeida.

Huthirebellerna å sin sida kräver att flygplatsen i huvudstaden Sanaa ska öppnas för kommersiell trafik. Annars hotar rebellerna med att inte låta FN-plan landa där.

– Det är första gången på två år som parterna möts i samma rum, rapporterar Ekots utsända vid mötet, Lubna El-Shanti.

Kriget i Jemen är komplicerat med flera stridande parter. Enligt Sveriges biståndsmyndighet Sida är 80 procent av Jemens befolkning i behov av humanitärt stöd och miljontals människor har tvingats fly sina hem.

– Vi kommer till Sverige fulla av hopp om att få definitiva lösningar på konflikten i Jemen. Vi vill få slut på de fruktansvärda attackerna mot kvinnor, barn och äldre, säger Saelem Mohammed Noman Al-Mughalles, representant för Huthirebellerna på plats i Rimbo till P4 Stockholm på onsdagen.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista