Här kan narkomaner bli friska från hepatit C

2:47 min

På Stockholms brukarförening kan narkotikaberoende komma för stöd, rena sprutor och sen förra veckan även behandlas mot hepatit C, en blodsjukdom vanlig bland narkomaner.

– De förklarade att jag var för frisk för att få medicin, fast jag är sjuk. Du  måste vara ännu sjukare helt enkelt, säger Stefan Kvartoft om hans tidigare erfarenheter som hepatit C-smittad. 

Fram tills januari i år fanns det krav på att levern redan skulle ha skadats av hepatit för att man skulle bli behandlad för det, trots att smittorisken är lika hög oavsett vilka skador som viruset inneburit. På flera sjukhus har narkomaner dessutom inte fått någon behandling förrän de är helt nyktra från droger. Det tycker Niklas Eklund, ordförande för brukarföreningen i Stockholm menar är motsägelsefullt eftersom smittorisken är högst hos personer med aktivt missbruk.

– Allt undersökning när det gäller hepatit visar att man ska behandlas så snabbt som möjligt för att minska skador. Ändå går många runt med det i över 20 år, för att man inte kan leva upp till de krav som sjukvården tidigare ställt. Det är därför som det här projektet igång, säger Niklas Eklund.

Sjukhusen som erbjuder behandling har långa kötider och kan kräva utredningar om narkotikabruket, vilket kan skrämma iväg många missbrukare som behöver behandlingen. Nu kommer i stället sjuksköterskor till brukarföreningens lokaler varje vecka med utrustning för blodprov, ultraljud av levern och mediciner för de som bekräftats vara bärare av viruset.

– Helt enkelt för att fler ska få tillgång till hepatit c-behandling, även om man inte är inne i själva sjukvårdssystemet säger sjuksköterskan Lina Karlsson. 

Sjuksköterskorna jobbar vanligtvis på Karolinska universitetssjukhuset, som ligger bakom projektet, som finansieras av tre läkemedelsföretag