En röd sl-buss som åker på motorväg
Arkivbild. Foto: Hasse Holmberg/TT

Påverkade män körde flera mil i stulen SL-buss

1:59 min

Två män stal en under torsdagen en SL-buss utanför en depå i Lunda i västra Stockholm. Männen, som misstänks ha varit drogpåverkade, greps senare – drygt två mil därifrån.

Händelsen inträffade vid 05-tiden på torsdagsmorgonen och efter några mils färd norrut greps männen i Bro, där de parkerat den stulna bussen. Polisen lyckades tack vare bussens gps spåra den. 

– Att köra en buss av den här storleken gör inte vem som helst. Och den här bussen hade också backats in, det tyder på att det var någon som kunde köra buss, säger Christer Ekelund, kommunikationschef på Arriva.

Är det inte överraskande att någon bara kan stjäla en buss så här?

– Det är absolut överraskande, jag har aldrig varit med om det.

Efter terrordådet på Drottninggatan 2017 blev det en diskussion om att det borde vara svårare att stjäla stora tunga fordon. Hur arbetar ni med inbrottssäkerheten i era bussar?

– Det pågår en diskussion efter det som hände på Drottninggatan. Men bussarna är gjorda för att vara i ett flöde, där förare snabbt måste kunna bytas ut, säger Christer Ekelund. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista