Flickan Edith Västberg.
3-åriga Edith Västberg går hos en logoped på Östermalm i Stockholm. Läggs Dynamica ner blir det hårdare tryck och längre köer på övriga mottagningar. Foto: Mariela Quintana Melin/Sveriges Radio.

Treåriga Edith kan förlora sin talhjälp

2:12 min

Växande vårdköer och hårdare tryck på hela logopedin i länet. Det blir konsekvenserna om Stockholms största logopedföretag Dynamica går i konkurs.

Nästan en femtedel av logopedmottagningarna i Stockholms län kan försvinna i ett slag om Dynamica går i konkurs. En konsekvens blir att vårdköerna växer – eftersom många logopeder redan går på knäna, säger Svenska logopedförbundets ordförande Ulrika Guldstrand.

– Det finns inget företag eller aktör som snabbt kan gå in och ta de patienterna, av den enkla anledningen att de flesta mottagningar inte kan öka sin kapacitet så snabbt.

Som P4 Stockholm tidigare berättat har logopedföretaget Dynamica dragits med stora ekonomiska problem. Företaget, som varje år besöks av mer än 8 000 patienter, är satt under rekonstruktion och riskerar konkurs.

En av patienterna som drabbas är Edith Västberg, 3 år, som går till en logoped för att få hjälp med talet. Pappa Oskar tycker att hon redan utvecklats mycket men till nästa år riskerar de alltså långa köer.

Mycket av problemen för krisande Dynamica beror på att ekonomin skötts slarvigt under flera år, enligt rekonstruktören.

Logopedfacket och logopedföretagen i landstingets vårdval tycker däremot att de får för dåligt betalt av landstinget.

Landstinget gav de medhåll och ersättningen har höjts under året. Men det är inte tillräckligt för att logopedföretag ska bli lönsamma, säger Sofia Uddeholt, tillförordnad vd för Dynamica.

– Det är svårt att få någon att vilja ta ansvar för ett företag som jobbar i det här vårdvalet, säger Sofia Uddeholt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista