Polisens beslut: Utred bedrägerier bara i undantagsfall

2:51 min

Polisen i Stockholm har beslutat att vissa typer av bedrägerier bara ska utredas i undantagsfall. Det gäller bland annat bedrägerier kring tankkort och mobiltelefonabonnemang.

Vidare finns beslut på att för ärenden som understiger 5 000 kronor ska bevismaterial i normalfallet inte hämtas in. Orsaken uppges vara bristande resurser att möta det kraftiga inflödet av anmälningar.

I praktiken handlar det om en avkriminalisering, uppger en person som jobbar vid polisen, till Ekot.

– Det här beslutet är ju tillfälligt att avkriminalisera de brotten. Det är ju en generell förundersökningsbegränsning, säger personen som vi kallar för Eva.

I många år har hon jobbat med polisens bedrägeriutredningar – som ökat lavinartat i antal.

I oktober anmäldes nationellt 25 332 bedrägeribrott. Under hela fjolåret drygt 200 000 brott. Det motsvarar en ny anmälan om bedrägeri varannan eller var tredje minut, dygnet runt, året om.

I Stockholm, som får in mellan 100 och 150 nya bedrägeriärenden varje dag, gäller sedan oktober och fram till nyår alltså ett beslut att en rad kategorier av anmälningar i normalfallet ska lämnas utan åtgärd. 

Det gäller vd-bedrägerier, mobiltelefonabonnemang, romansbedrägerier, utländska investeringsbedrägerier och gällande tankkort. Bevismaterial som film från övervakningskameror hämtas då inte in och säkras.

Jessika Nilsson, chef för bedrägerisektionen vid Stockholmspolisen som just nu har 8 000 öppna bedrägeriärenden, bekräftar att det gäller till nyår och förklarar arbetsbördan som orsak till den här ordningen.

– Det togs därför att vi hade ett kärvt läge med en liten resurs och ett inflöde som hade ökat 15 procent jämfört med förra året. Så vi behövde hantera det här för att göra det bästa för målsägande men samtidigt ha en bra arbetsmiljö.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista