Bilars registreringsskyltar kan bli stöldbegärliga

Bilister i Stockholmstrafiken uppmanas att vara försiktiga och rädda om sina registreringsskyltar när försöket med trängselskatt drar igång nästa år. Tekniken kan inte urskilja om någon använder en stulen bil eller ens stulna registreringsskyltar.

- Om man får sin skylt eller hela bilen stulen bör man polisanmäla detta så fort som möjligt, annars riskerar man att få betala för resor man inte gjort, säger Vägverkets projektchef Birger Höök, till Radio Stockholm. Han befarar att regstreringsskyltar kommer bli stöldbegärliga.

Det är nu bara drygt två månader till trängselskatteförsöket i Stockholm ska starta. Just nu pågår intrimningen av den mycket avancerade tekniken bakom försöket, och allt går än så länge enligt planerna.

Hittills har 17 000 transpondrar beställts - det är den speciella apparat som ska sitta på insidan av vindrutan i bilen - och som i sin tur gör att bilens passage in eller ut ur stan registreras. Vägverket har beräknat att omkring 700 000 transpondrar behövs.

Snart kommer också alla bilägare att få ett informationsbrev om detaljerna i försöket - till exempel hur man ska betala och vilka regler som gäller.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".