Utrikesminister Margot Wallström, FNs generalsekreterare Antonio Guterres och FN-sändebudet Martin Griffith, under avslutningen av fredssamtalen om Jemen.
Utrikesminister Margot Wallström, FNs generalsekreterare Antonio Guterres och FN-sändebudet Martin Griffith, under avslutningen av fredssamtalen om Jemen. Foto: Pontus Lundahl/TT.

Genombrott när Jemensamtal avslutas

2:07 min

För en vecka sedan samlades representanter för både Huthirebellerna och den jemenitiska regeringen i Gottröra för att samtala. I dag avslutas mötet med en presskonferens om framstegen som gjorts.

– Krisen i Jemen kräver fortsatt uppmärksamhet från det internationella samfundet, sade Sveriges utrikesminister Margot Wallström när mötet avslutades.

Även FN:s generalsekreterare António Guterres deltog under samtalen och säger att man kommit överens om flera punkter mellan de två parterna, bland annat om den viktiga hamnstaden al-Hudaydah:

– Det har gett viktiga resultat.

Guterres säger att frågan om al-Hudaydah var knäckfrågan för mötet, och han säger att överenskommelsen kommer ha en oerhört stor påverkan.

Han säger också att man i viss utsträckning kommit fram till ett eldupphör, något som kommer förbättra levnadsförhållandena för miljoner jemeniter, enligt Guterres.

Parterna har också kommit fram till att fortsätta samtala, och det har talats redan om januari, något som dock inte är spikat.

Ashi Al-Kahwati är medarbetare på Utrikespolitiska Institutet i Stockholm. Hon poängterar också vikten av att just få till en uppgörelse om hamnstaden al-Hudaydah, där stora strider utbrutit. 

– Ungefär två tredjedelar av all mat kommer in via den hamnen, och om de här striderna fortsätter kommer miljoner av jemeniter att försättas i svält.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista