Frida Quistbergh
Frida Quistbergh som när hon var 19 år hoppade framför tunnelbanan. Foto: Nic von Schoenberg /Sveriges Radio

Frida skickades hem från psykakuten – försökte ta sitt liv

2:03 min

Vården har inte längre någon skyldighet att Lex Maria-anmäla alla självmord. Nu flaggar föreningen Patientperspektiv för att förändringen kan leda till att vården inte lär av sina misstag.

Frida Quistbergh var 19 år när hon hoppade framför tunnelbanan - hon överlevde men fick svåra skador och förlorade en arm.

– Jag tar sista klivet, jag ser ljuset och samtidigt som tunnelbanan kolliderar med mig så tutar tunnelbanechauffören. Det är det minnet jag har av den kvällen.

Kvällen innan Frida hoppade framför tunnelbanan för att ta sitt liv hade hennes mamma tagit henne till psykakuten efter att hon blivit arg och hoppat från sin balkong.

På akuten sa man att Frida skulle åka hem och nyktra till men Frida stod på sig och sa att hon mår lika dåligt när hon inte har druckit:

– Jag sitter och säger att jag vill dö och att jag kommer ta mitt liv, att jag vill inte leva längre, ni måste hjälpa mig.

Hit kan du vända dig – se lista under artikeln

Kvällen efter hoppar Frida.

Tidigare var vårdgivaren skyldig att anmäla självmord som skett i nära anslutning till en vårdkontakt. Den föreskriften saknade dock stöd i lagen och togs bort förra året vilket har lett till betydligt färre Lex Maria-anmälningar.

Att det inte längre är obligatoriskt att anmäla självmord och självmordförsök gör att vården missar möjligheten att rätta till missförhållanden, det menar Mia Berg, ordförande i föreningen Patientperspektiv.

– Det omedelbara teamet som är med om en olycka lär sig av den men kunskapen sprids inte. Den förblir i det här lilla mikrouniversumet i stället för att delges i en form av nationell databas där alla Lex Marior hade kunnat tas del av av alla.

Hit kan du vända dig om du mår dåligt

SOS Alarm –  112. Vid akuta lägen eller tankar på självmord, ring alltid 112.

Mind Självmordslinjen 90101 – stödlinje för personer med tankar på självmord. Öppen 06—24 varje dag. Tel: 90101 Mejl: mejlsvar@mind.se

Vårdguiden 1177 – sjukvårdsrådgivning samt uppgifter om närmaste psykiatriska akutmottagning

Hjälplinjen – Tel 0771-22 00 60, alla dagar 13–22

Jourhavande präst Tel: 112, alla dagar 21–06

Jourhavande medmänniska – Tel: 08-702 16 80, alla dagar 21–06

Bris – Barnens rätt i samhället. Tel: 116 111, alla dagar 14–21. Chatt, alla dagar 14—21

Spes – Suicidprevention och efterlevandes stöd. Tel: 08-34 58 73, telefonjour varje dag 19–22

Kyrkans jourtjänst – Jourtelefonen 031-800 650 alla dagar 06–24

Fler länkar hittar du hos Suicide Zero

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista