Stockholms trafikdirektör Jonas Eliasson petas

0:59 min

Jonas Eliasson har varit trafikdirektör i Stockholm sen 2016. Nu petas han från tjänsten, skriver Dagens Nyheter. – Skälen är uppenbart politiska, säger Jan Valeskog (S).

Innan Jonas Eliasson blev trafikdirektör för Stockholms stad var han professor i transportsystem på Kungliga Tekniska högskolan. Enligt Jan Valeskog (S), oppositionsborgarråd och ledamot i trafiknämnden, är det uppenbart politiska skäl som ligger bakom Eliassons avgång.

– Vi är många som verkligen blev bedrövade eftersom Jonas Eliasson är erkänt duktig chef och enormt kunnig i det här området, säger Jan Valeskog.

Källor till Dagens Nyheter menar att det fanns en rädsla för att Eliasson med sin bakgrund i forskningen skulle fördröja eller ifrågasätta politiska förslag, vilket enligt tidningens källa med insyn i stadsledningen är anledningen varför han nu petas vid årsskiftet.

– Det är mycket som talar för att det är politiska skäl, vi brukar inte lyfta bort duktiga chefer med två veckors varsel. Jag vet att det har funnits en diskussion att trafikborgarrådet tyckt att man ska kunna gå in och ändra tjänsteutlåtanden men det har vi sagt nej till, säger Jan Valeskog. 

P4 Stockholm har sökt Jonas Eliasson, trafikborgarrådet Daniel Helldén och stadsdirektören Magdalena Bosson utan framgång. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista