Minskat sparkrav på Karolinska

Sparkravet på Karolinska Universitetet minskas med 140 miljoner nästa år. Enligt landstingsledningen behöver sjukhuset kunna arbeta vidare med de förändringar som är nödvändiga efter att Karolinska och Huddinge sjukhus slagits samman.

- Ett tillfälligt andrum för de anställda - och pengarna ska användas på tre extra utsatta områden, säger sjukhusdirektör Cecilia Schelin Seidegård. 

Efter flera års hårt sparande - under en treårsperiod handar det om den närmast ofattbara summan drygt 600 miljoner - så kommer nu en oväntad - men välkommen minskning. Landstingsledningen beskriver det som ett tillskott på 140 miljoner - som egentligen består i att Karolinska inte längre behöver spara den summan. Men - å det är viktigt att komma ihåg - det ligger kvar ett sparkrav på 100 miljoner för nästa år...dessutom ska det alltså satsas extra på de tre problemområdena cancer, barn och röntgen.

Vårdfackets ordförande på Karolinska Solna, Anita Westerlund, menar att det är långtifrån de enda områden som behöver lindring:

Samma avvaktande attityd har Läkarförbundet. Ett steg i rätt riktning, säger Anders Wennerberg, ordförande för Läkarföreningen på karolinska - men fortfarande ska sjukhuset spara 100 miljoner nästa år - och det - säger han ändrar inte grundförutsättningarna - att man efter fusionen - sammanslagningen - måste investera på lång sikt i de anställda för att få dem att stanna kvar:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".