Fler söker vård för problem efter könsstympning

2:54 min

Kvinnor som utsatts för könsstympning söker i större omfattning än tidigare hjälp för problem som det medför. Amelmottagningen i Stockholm har märkt en ökning på 40 procent på tre år.

Amelmottagningen på Södersjukhuset i Stockholm, landets första och en av få specialiserade mottagningar för flickor och kvinnor som utsatts för könsstympning, har märkt en kraftig ökning av patienter.

Under 2018 besökte 139 nya patienter, motsvarande siffra tre år tidigare var 99 patienter.

– Ungefär hälften kommer på eget initiativ, vilket är fantastiskt, och hälften kommer från remisser från mödravården, ungdomsmottagningar, skolsköterska och nu också från socialtjänsten, säger Bita Eshraghi, specialistläkare på Amelmottagningen. 

Hur många kvinnor och flickor som utsatts för könsstympning och bor i Sverige vet man inte säkert. Enligt Socialstyrelsens senaste siffror handlar det om omkring 40 000, varav 7 000 barn.

Att fler nu söker vård kan handla om att primärvården blivit bättre på att upptäcka detta och att kvinnorna själva söker hjälp.

Det säger Bayan Nasih, som själv utsatts för könsstympning som barn och nu engagerar sig i frågan.

– Jag tror det handlar om att vi är mer öppna nu, att man pratar om det mer. De vet innan de kommer att det är fel, och när de kommer till Sverige vågar de söka hjälp, säger Bayan Nasih.

Könsstympning kan se ut på olika sätt och innebär att delar av könsorganet skadas eller tas bort. I vissa fall sys blygdläpparna ihop. Patienter som söker sig till Amelmottagningen har olika besvär kopplat till könsstympning. Det kan röra sig om svårighet att genomföra samlag, menstruationsbesvär men också psykologiska besvär och depressioner.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista