Säger upp hyreskontrakt på grund av mutor

Den kommunala bostadsstiftelsen Signalisten i Solna säger upp hyreskontrakten för 30 personer som fått sina kontrakt av en tjänsteman som tog emot mutor. Domen mot tjänstemannen, som dömdes till fängelse för mutbrott, har nu vunnit laga kraft och därför vill Signalisten säga upp hyresgästerna.

Bakgrunden till att de trettio hyresgästerna sägs upp är en händelse 2003. Då blev det känt att en tjänsteman på Signalisten hade tagit emot mutor för att manipulera fördelningssystemet av lägenheter.

Signalistens advokat Siv Ann Andermyr säger till Radio Stockholm att hyresgästerna sägs upp med stöd av hyreslagen. En hyresgäst måste sköta sina åligganden och det gäller även hur kontraktet skaffats. Även hyresgästföreningen menar att det är rätt av fastighetsägaren att säga upp hyresgäster om de fått sina lägenheter genom bedrägerier eller andra brottsliga handlingar. Föreningen kommer dock att erbjuda rättslig hjälp om några hyresgäster vänder sig till dem. De 30 som nu får sina kontrakt uppsagda har identifierats genom polisens förundersökning. Några har erkänt, å ytterligare sju hyresgäster har redan flyttat. De övriga kommer att få uppsägningen de närmaste dagarna. Om någon inte finner sig i uppsägningen är det fastighetsägaren som får vända sig till hyresnämnden för att driva processen vidare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".