Enar Karlsson
1 av 2
Enar Karlsson är nöjd med kommunens hemtjänst. Foto: Mariela Quintana Melin/Sveriges Radio.
Birgitta och Åke Andersén.
2 av 2
Birgitta och Åke Andersén tror att de kommer behöva hemtjänst om några år, då är det bra med valfrihet, tycker de. Foto: Mariela Quintana Melin/Sveriges Radio.

Södertäljes äldre ska få mer valfrihet

2:29 min

Om något år ska Södertäljes äldre få välja bland fler hemtjänstföretag än i dag. Kommunens nya politiska majoritet har kommit överens om att upphandla fler hemtjänstföretag än dagens fyra.

– Jag är nöjd med det jag har. De hjälper mig med mat och tvätt och sånt där, säger Enar Karlsson som har kommunens egen hemtjänst och inte tror att han kommer byta.

När Socialdemokraterna och Miljöpartiet efter valet slutade samarbeta med Vänsterpartiet och istället bildade majoritet med Centern och Kristdemokraterna var valfriheten inom hemtjänsten en fråga de fick kompromissa om.

Både C och KD gick till val på att införa Lagen om valfrihet, LOV, inom hemtjänsten. Alltså att företag fritt ska kunna etablera sig.

Men Södertälje lider, enligt KD:s gruppledare David Winerdal, av ett psykologiskt trauma när det kommer till LOV. 2012 infördes det i kommunen - men det togs bort efter bara två år.

Då hade man upptäckt omfattande fusk där företagen lurat kommunen på miljoner. Flera personer dömdes senare till fängelse i det som kallades Hemtjänsthärvan och Jomehärvan.

Sedan dess har Södertälje upphandlat ett fåtal hemtjänstföretag istället, enligt Lagen om offentlig upphandling.

Men det nya politiska styret är nu alltså överens om att valfriheten ska öka. Fler företag ska upphandlas redan om något år.

– Håller man bara koll på dem och att allting går rätt till så kan det vara bra med flera. För hemtjänsten här i stan har inte alltid varit så bra, säger 80-åriga Södertäljebon Birgitta Andersén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista