Tolvåring brottades ner av ordningsvakt

2:00 min

Ett videoklipp från Kista galleria i västra Stockholm där en tolvåring ses brottas ner av en ordningsvakt har väckt uppmärksamhet i sociala medier. Pojkens familj ska nu polisanmäla händelsen.

Händelsen inträffade i Kista galleria i lördags, 5 januari. Det som är känt är att Jejje, 12, och hans vänner varit på Kista bibliotek där de ska ha betett sig på ett sätt som störde andra biblioteksbesökare där, varpå bibliotekspersonal kallade på ordningsvakter.

I de videoklipp som spelats in från platsen syns inte vad som hände innan mötet mellan Jejje och ordningsvakten från Securitas.

Men i ett av klippen ser man hur ordningsvakten puttar Jejje och sen håller hans armar i baklås. Sedan släpas han genom gallerian innan vakten till slut brottar ner Jejje och sätter sig ovanpå honom, något som P4 Stockholm var först med att berätta.

– Jag tänkte bara på att det han gjorde var fel, och vad hade jag gjort som får honom att göra så här mot mig, säger Jejje när P4 Stockholm möter honom i hemmet.

Axel Andersson, presschef på Securitas, säger att det i klippet syns att pojken inte lyssnar.

– När man gör ett avvisande har man rätt att använda fysiskt våld. Om personen, oavsett ålder, inte lyssnar på ordningsvakten kan det bli ett avvisande, säger Axel Andersson.

Gör ni inte någon skillnad i bedömningen om det gäller en 12-åring på dryga 30 kilo?

– Självklart. Vi är alltid försiktiga när det är minderåriga (inblandade).

Kan du vara säker på att största möjliga försiktighet har använts i det här fallet?

– Ja.

Jejjes mamma Juweria säger att hela familjen chockades när de såg videoklippet.

– Jag känner mig väldigt besviken på att vår son ska behandlas sådär.

Mamman och familjen kommer nu att polisanmäla händelsen. Securitas har uppgett att de ska genomföra en internutredning av händelsen.