SOK och Hammarbybacken.
1 av 2
Sveriges Olympiska Kommitté, SOK, ska trycka på för en ny OS-ansökan. Foto: Hasse Holmberg / TT

Var tredje kommun säger nej till vinter-OS

2:27 min

Opinionen kring vinter-OS 2026 är splittrad bland kommunerna i länet. Var tredje kommun är positiv – men lika många är skeptiska, visar P4 Stockholms kartläggning.

Enligt Sveriges Olympiska Kommitté, SOK, finns ett kraftigt stöd bland länets kommuner för planerna på ett OS 2026, med Stockholm som huvudort.

Men P4 Stockholms kartläggning visar tvärtom på stor splittring. Av länets 26 kommuner är nio är positiva, åtta negativa och övriga har antingen inte svarat eller inte tagit ställning.

  • Positiva till ett vinter-OS: Södertälje, Upplands-Väsby, Upplands Bro, Botkyrka, Haninge, Sollentuna, Sigtuna, Solna och Stockholm
  • Negativa till ett vinter-OS: Lidingö, Ekerö, Värmdö, Nykvarn, Salem, Nynäshamn, Täby, Nacka
  • Inte tagit ställning: Vallentuna, Huddinge, Norrtälje, Tyresö
  • Inte svarat: Sundbyberg, Järfälla, Danderyd, Österåker, Vaxholm

I fredags uppgav SOK att man kommer att ansöka om OS, och får viss uppbackning från Stockholms stadshus som länge velat se en garanti för att spelen inte belastar skattebetalarna.

Södertälje är en av kommunerna som säger ja.

– Om det kan stänka lite på vår kommun också är det inget vi motsätter oss. Dessutom finns här flera arenor som säkert kan komma till användning, säger Boel Godner (S), kommunstyrelsens ordförande i Södertälje.

Erik Andersson (M), kommunstyrelsens ordförande i Täby, är direkt negativ. Han säger till P4 Stockholm att han är tveksam till olympiska kommitténs löfte om att skattebetalarna inte skulle drabbas ekonomiskt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista