asdasd
1 av 2
Foto: Privat.
Rotvälta träd.
2 av 2
Rotvälta träd på Hans Johanssons mark. Foto: Privat.

Skogsägare hårt drabbade av stormen

1:48 min

Stormen Alfrida fällde hundratusentals kubikmeter skog i Stockholms län. Hans Johansson och hans fru Marianne bor på Rådmansö i Norrtälje kommun och har fått hälften av sin skog förstörd.

– Det handlar om generationers arbete med skogen som är förstörd. Det känns ganska tomt, säger Hans Johansson.  
 
Enligt Skogsstyrelsens inventering fälldes totalt 300 000 kubikmeter skog i Stockholms län av stormen Alfrida. Hårdast drabbade områden är Rådmansö, Roslagen och runt Norrtälje. 
 
Hälften av Hans och Marianne Johanssons 60 hektar skog förstördes av de starka vindarna. Nu ligger de fällda träden som plockepinn i skogen.

– I vissa områden står träden helt intakta, sedan går man in en bit i skogen och där är det bara träd som ligger överallt, säger Hans Johansson.

Skogsägare som har omfattande skador på sin skog, uppmanas nu ta hand om och frakta bort fällda träd. Det för att minska risken för angrepp av granbarkborre till våren, eftersom de förökar sig i färskt barrvirke. 
 
– Jag hoppas att skogen inte är så förstörd att den inte går att upparbeta. Men det är stora förluster i och med att den ligger ner, mogen skog som kanske skulle ha avverkats om 20-25 år, säger Hans Johansson.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista