Karin Ernlunc (C)
Idrottsborgarrådet Karin Ernlund (C) är nöjd över vad hon ser som en liberalisering av arbetsmarknads,- och bostadspolitiken. Foto: Malin Hoelstad/SvD/TT

Karin Ernlund (C): Enda sättet att hålla vallöftet till stockholmarna

2:11 min

Centerpartiet i Stockholm röstade igenom överenskommelsen med S, C, L och MP. – Vårt viktigaste löfte till väljarna är att säkerställa att SD inte får inflytande, säger distriktsordförande Karin Ernlund (C).

Förslaget kan innebära ett regeringssamarbete med S, MP, C och L. En del av uppgörelsen handlar om fri hyressättning i nyproduktioner och  att förhandlingssystemet för befintliga hyresrätter kan göras om. 

– Det handlar om att vi nu får till en liberalisering av arbetsmarknadspolitiken och bostadspolitiken, det här är en vinst för Centerpartiet, säger Karin Ernlund. 

Ett förslag handlar också om att inga nya myndigheter ska lokaliseras i Stockholm under denna mandatperiod?

– Vi tycker att när man pratar om att utlokalisera myndigheter i landet behöver man också titta på förorter, bland annat i Stockholm. Det har varit ett viktigt vallöfte att flytta myndigheter i landet, men vi hoppas att man också tittar på den nära geografin som finns i Stockholms förorter.

Flera borgarråd i Stockholms grönblåa styre uttrycker bestörtning över överenskommelsen. Trygghetsborgarrådet Erik Slottner (KD) kallar på Twitter dagen för en "sorgedag". Bostadsborgarrådet Dennis Wedin (M) twittrar allegoriskt om hur det känns när en vän skaffar en ny, jobbig kompis som denne börjar umgås med i stället.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista