Oklar framtid för vattenkraftverk

2:09 min

Att uppfylla moderna miljökrav kan bli dyrt för de som äger småskaliga vattenkraftverk. Än så länge är mycket oklart, säger Rolf Jonsson som köpte Sundsvik vattenkraftverk i Nykvarn för åtta år sedan.

Nya miljöprövningar av landets vattenkraftsanläggningar kan få konsekvenser för de småskaliga vattenkraftverken.

I Sverige finns det ungefär 2 000 småskaliga vattenkraftverk, varav en handfull av dem finns i länet. Rolf Jonsson köpte Sundsvik vattenkraftverk 2011.

 – Jag såg en annons på Blocket, det har nog alltid varit lite av en dröm, säger Rolf Jonsson.

Från och med årsskiftet kan alla som äger vattenkraftsanläggningar i Sverige ansöka om att få ingå i en kommande nationell plan för vattenkraft. Då görs en miljöprövning av verksamheten. Om prövningen visar att det behövs åtgärder har man rätt till ersättning.

Rolf Jonssons kraftverk i Nykvarn producerar i dag el för ungefär 70 hushåll. Konsekvenserna av de nya reglerna för honom är än så länge oklara.

Drygt 15 procent av alla eventuella kostnader kommer han att behöva betala själv – men det är ännu oklart vilka summor det handlar om.

– Jag får nog bara betala. Jag kan ju sälja men vem skulle vara intresserad av att köpa då, undrar Rolf Jonsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista