Snöfallet orsakade kraftiga förseningar på Arlanda

1:39 min

Två av tre landningsbanor på Arlanda flygplats fick stängas på onsdagen på grund av kraftigt snöfall. Under torsdagsmorgonen lyfter flyg med förseningar.

Normalt kan 40 plan i timmen landa, men vid 17-tiden på onsdagen kunde flygplatsen bara ta emot fyra flygplan per timme.

Swedavia, som driver Arlanda, uppger att förseningar på upp till 90 minuter förekommer.

– Man måste hinna snöröja och säkerställa bromsvärden, därför går vi ner till bara en bana, säger Åsa Öhman pressansvarig på Swedavia.

Hur många resenärer drabbas av det här?

– Det blir ganska stora påverkningar eftersom trafiken "peakar" just nu. 

En av resenärerna som drabbades var Mattias Holmgren som var på väg hem från Paris.

– Det kan inte ha varit långt ned till Arlanda då det blev en brant stigning och piloten meddelade att det inte fanns någon möjlighet att landa för att det var för halt på landningsbanan, säger han.

Piloten meddelade att de skulle cirkulera ovanför Arlanda och invänta ytterligare besked, berättar Mattias Holmgren. Men de hamnade – i Finland.

– Vi landade till slut och trodde att vi var på Arlanda. Men piloten berättade att vi hade varit tvungna att åka till Finland, och Turku Airport i stället. Och där är vi nu och väntar på mer information.

Uppdatering klockan 21.50:
Flygtrafiken är nu uppe i drygt två timmars förseningar och väntas inte återgå till normalläge under kvällen. Enligt pressansvarige Åsa Öhman är cirka 25 flyg inställda. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista