Schyman förlorade tryckfrihetsmål

Stockholms tingsrätt friar Expressens tidigare ansvarige utgivare för förtal av Gudrun Schyman. I ett utslag den 2 maj i år förklarade tryckfrihetsjuryn att Joachim Berner borde fällas för förtal sedan tidningen antytt att Gudrun Schyman spelat in en erotisk film med sin ex-make.
Nu gör alltså domstolens jurister en annan bedömning. Målet handlar om en artikel i Expressen i november förra året kring en dokumentärfilm av Gudrun Schymans före detta man Lars Westman. Enligt tidningen skulle hon vara med i hans filmprojekt om kärlek. "Man ska bli kåt", stod det på löpsedeln, som pryddes av en bild på Schyman. I själva verket var det Westman som citerades. Schyman ville att Berner skulle fällas för grovt förtal, men juryn valde den mildare rubriceringen förtal. Joachim Berner nekar till anklagelserna. Hans advokat Ulf Isaksson sade vid rättegången att Gudrun Schyman tidigare varit öppen med sitt privatliv och att hon måste tåla att bli granskad eftersom hon är en av Sveriges ledande politiker. I genomsnitt prövar de svenska domstolarna tio tryckfrihetsmål varje år. Fällande domar är ovanliga. Tryckfrihetsmålen avgörs i två steg. Först av en jury bestående av nio personer. Juryns uppgift är att bestämma om den aktuella skriften är brottslig eller inte. Vid fällande dom går målet vidare till domstol som kan fria eller mildra juryns dom, men aldrig skärpa den. Väljer juryn att fria kan det utslaget inte överklagas. Om domstolen i sin behandling friar kan det dock överklagas till högre rätt. 020523-1330
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".