Kritik mot vården av hemlösa i Stockholm

Antalet hemlösa i Stockholm minskar inte. Och nu kommer kritik mot hur arbetet med vård och behandling av de hemlösa bedrivs.

Lennart Eld arbetar på Frälsningsarméns natthärbärge i Midsommarkransen i södra Stockholm.

- Det har blivit ett spel om pengar i mångt och mycket. Det är så enkelt att man inom psykiatrin skyller på att vi kan inte ta emot en som samtidigt är missbrukare och inom missbrukarvården kan man inte samtidigt ta emot en som samtidigt är psykiskt störd. Och hur man löser den gåtan, det är inte helt lätt. Det måste bli individuella lösningar för varje person, och det är väl det stora problemet idag, säger han till Radio Stockholm.

Stockholms stad uppskattar att drygt 2 400 människor i Stockholm saknar ett eget hem. Ungefär en fjärdedel av dem är kvinnor. De flesta hemlösa har tidigare haft ordnade liv med bostad, jobb och familj. Det kan ha varit en skilsmässa, uppsägning eller annan kris i livet som så småningom ledde till vräkning. Lennart Eld menar att det är lätt att bli hemlös, men svårt att ta sig därifrån. Han berättar om en ny typ av hemlösa som dykt upp på 2000-talet. De är yngre, i 25-30-årsåldern, och missbrukar oftast både droger och alkhol.

Att droger och alkohol är inkörsporten till hemlöshet håller forskaren Erik Finne på Stockholms stads Forsknings- och Utvecklingsenhet med om. Han räknar med att 80 procent av de hemlösa i Stockholm har allvarliga missbruksproblem, och är oroad över att resurserna till vård för de hemlösa minskat under senare år.

- De för ju ett ganska hårt liv och många far rätt illa och jag tycker kanske att man borde avsätta mer adekvata resurser än vad man gör idag, säger han till Radio Stockholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".