Flygplan på marken på Bromma flygplats
1 av 3
Flygplan på marken på Bromma flygplats Foto: Ulf Bungerfeldt/SR
Kristina Lindgren, aktiv i Bromma Kyrka Villaägarförening
2 av 3
Kristina Lindgren, aktiv i Bromma Kyrka Villaägarförening Foto: Ulf Bungerfeldt/SR
Här vid tomtgränsen skulle glasbarriären ha byggts
3 av 3
Här vid tomtgränsen skulle glasbarriären ha byggts Foto: Ulf Bungerfeldt/SR

Besvikelse över skrotad bullerbarriär på Bromma

2:02 min

Planerna på en genomskinlig bullerbarriär i glas vid Bromma flygplats skrotas. Beskedet har väckt stor besvikelse hos många som bor i närheten av flygplatsen och som arbetat med bullerfrågan i åratal.

– De flesta boende här i närheten vill verkligen ha en glasvägg, säger Kristina Lindgren, aktiv i Bromma Kyrka Villaägareförening.

Det är tydligt att den här delen av Bromma är en stadsdel som är  kluven till flygplatsen och bullret, och inte minst planerna på en bullerskärm.

En villaägare vill absolut inte bli intervjuad, men säger att han för sin del är glad över beskedet.

– Jag skulle ha fått barriären precis vid tomtgränsen, så jag är glad att slippa, men frågan är rätt känslig här i området, säger han.

Det kan Kristina Lindgren i Villaägarföreningen bekräfta.

– Det finns givetvis olika uppfattningar, men som jag ser det är de som är emot bullerbarriären i minoritet, och det kanske de kan uppleva som känsligt, säger hon.

Har ni några egna tankar om alternativa åtgärder, när nu bullerväggen inte blir av?

– Vi har många förslag, till exempel ökad växtlighet eller ett förändrat beteende inne på flygplatsen och ökad medvetenhet om bullret som riktas mot bostäderna i närheten.

Men ingenting skulle vara bättre än en bullerbarriär, säger Kristina Lindgren.

P4 Stockholm har försökt få Swedavia, som äger Bromma, att precisera hur mycket den planerade, och nu skrinlagda, bullerbarriären skulle ha kostat - men de ansvariga vill inte kommentera några belopp överhuvudtaget.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista