Södertälje vill ha lågstrålande zon för elallergiker

Södertälje kommun utmanar på nytt mobiloperatörerna, och föreslår att bestämmelser om lågstrålande zon införs i ett område i Hölö, där det redan nu bor flera elallergiker.

Södertälje har i flera år kämpat mot framför allt det nya 3G-nätet. Kommunen har gjort sig till ovän med flertalet mobiloperatörer, som anser att de måste ha full täckning även i ort som Södertälje.

Radio Stockholm har tidigare berättat om elallergiker som känner sig tvingade att flytta när mobilmasterna kommer alltför nära. På några platser i Södertälje har dom hittat en frizon, och nu försöker Södertälje permanenta en sådan genom nya så kallade områdesbestämmelser.

Tanken är att fler människor ska kunna bosätta sig i det här inte helt men nästan strålningsfria reservatet bara några mil från huvudstaden.

Men det är inte helt oproblematiskt, visar dom vitt skiftande remissvaren.

Länsstyrelsen till exempel anser det saknas grund för ett förbud mot mobilmaster, och statens strålskyddsinstitut tycker att strålning från mobilsändare inte kan behandlas annorlunda än andra radio- eller TV-sändare.

Organisationen MobilTeleBranschen tycker till och med att kommunen oroar innevånarna genom ett förbud mot mobilmaster, för då understryker man ju att dom verkligen är farliga.

Bland dom som är för ett förbud finns Naturskyddsföreningen, Friluftsfrämjandet, den lokala villaägareföreningen.

Södertäljes stadsarkitekt Lotta Lindstam skriver i förslaget att lagstiftningen är otydlig och att det är viktigt att förbudet får prövas i kommande rättsfall - med andra ord, man är inställd på att mobilföretagen kommer att överklaga.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".