Stulna regalier tros ha hittats i Åkersberga

2:19 min

De försvunna regalierna från Strängnäs domkyrka har hittats, uppger Åklagarmyndigheten. Fyndet ska ha gjorts ovanpå en soptunna i Åkersberga i Österåkers kommun.

Allt tyder på att Karl IX:s stulna begravningsregalier har hittats – det bekräftar polisen.

– De anträffades ovanpå en soptunna i Åkersberga klockan ett i natt av en väktare som larmade polis, säger Christer Nilsson vid polisens nationella operativa avdelning, NOA till TT.

Åklagarmyndigheten slår fast att hela bytet är återfunnet, i ett pressmeddelande, där man även skriver ”mycket talar för att det är de stulna regalierna som har återfunnits”.

Aftonbladet var först med att rapportera om uppgifter att att en väktare fann föremålen i en soptunna under natten till tisdagen. Polisen skriver i ett pressmeddelande att man nu ”arbetar intensivt” med att bekräfta att fyndet är regalierna ”till 100 procent”.

Dagens förhandling i Eskilstuna tingsrätt om stölden, där en 22-årig man står åtalad misstänkt för stölden, avbröts efter att fyndet gjorts. 

Rättegången kommer att återupptas den 15 februari.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista