Unga kvinnor får inte den hjälp de behöver mot hedersrelaterat våld

Trots att regeringen satsar 180 miljoner kronor mot så kallat hedersrelaterat våld är det fortfarande vanligt att unga kvinnor inte får den hjälp de behöver, enligt flera frivilligorganisationer.

I Stockholms län har länsstyrelsen hittills fördelat tio miljoner kronor på förebyggande insatser och skyddat boende. Men på många håll står platserna på sådana boenden tomma, bland annat på Stiftelsen Unga Kvinnors Värn i Stockholm, säger Maria Lyshöj på stiftelsen till Radio Stockholm.

Ett problem är till exempel att kommunernas socialtjänster inte alltid förstår hedersproblematiken, utan till exempel bedömer att det handlar om vanligt tonårstrots, säger Maria Lyshöj.

I Stockholms län har länsstyrelsen hittills fördelat tio miljoner kronor på förebyggande insatser och skyddat boende när det gäller det hedersrelaterade våldet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".