VILLOR LIDINGÖ
1 av 2
Arkivbild. Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT
Tina Nilsson vid länsstyrelsen Norrbotten.
2 av 2
Tina Nilsson vid länsstyrelsen Norrbotten. Foto: Nils Eklund/Sveriges Radio

Störst exploatering av stränder i Stockholm

1:57 min

Det är stora geografiska skillnader när det gäller hur hårt de svenska stränderna har exploaterats, visar en ny rapport. Stränderna i Danderyd, Lidingö och Stockholm har exploaterats mest i landet.

– Generellt är fastlandskusten väldigt hårt exploaterad och det är framförallt i storstadsregionerna men även Norrlandskusten är väldigt hårt exploaterad, säger Tina Nilsson vid länsstyrelsen i Norrbotten som samordnat arbetet.

Danderyd, Lidingö och Stockholm är de kommuner i landet där det i allra störst utsträckning finns byggnader och vägar inom 100 meter från strandlinjen.

Medan exploateringsgraden är som lägst i Jokkmokk, Kiruna och Arjeplog. Det visar bland annat analysen som är en del av länsstyrelsernas miljöövervakning och som bygger på data från Lantmäteriet och Trafikverket.

Och även om resultaten inte jätteförvånade så har det skett viss förändring jämfört med en liknande jämförelse från 2013, säger Tina Nilsson. Det är inte vid sjöar, älvar och åar som strandexploateringen ökar mest utan snarare vid havet.

– Det som syns är att exploateringen längs fastlandskusten fortsätter att öka.

Ämnet stränder och bebyggelse är högaktuellt efter att partierna bakom januariavtalet lovat att det ska bli betydligt enklare att bygga strandnära på landsbygden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista