Det blir domen för de terrormisstänkta
Det blir domen för de terrormisstänkta. Foto: TT.

Åklagaren: Minst åtta års fängelse för terrormisstänkta

1:10 min

I slutpläderingen i Stockholms tingsrätt för de sex personer som står åtalade för terrorfinansiering och förberedelse till terrorattentat yrkade åklagaren på fängelse och utvisning.

Rättegången inleddes i januari och efter tio rättegångsdagar med bland annat förhör med de misstänkta och olika expertvittnen så var det under måndagen dags för slutanföranden.

Det är totalt sex personer som står åtalade för terrorfinansiering till terrorgruppen IS. Utöver detta åtalas även tre av männen för att ha förberett ett terrorattentat i Sverige.

För de tre personer som står åtalade för förberedelse till terrorattentat yrkar åklagaren på minst åtta års fängelse. 

– Jag utgår från det straff som normalt sätt gäller för förberedelse till mord och det ligger i de allra flesta fall på mellan 4-5 års fängelse, säger han.

Men eftersom attentatet hade kunnat drabba så många människor menar åklagaren att straffet bör bli det dubbla - alltså 8-10 års fängelse.  

För de resterande tre männen som står åtalade för terrorfinansiering yrkar åklagaren på minst ett års fängelse.

För samtliga sex personer yrkar åklagaren på utvisning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista