Två kvinnor på Sollentuna kommun och en plånbok med pengar.
Britta Åkerlund och Sandra Jannati på Socialkontoret i Sollentuna. Foto: Peter Johansson/Sveriges Radio

Mer bidrag till män än kvinnor i Sollentuna – nu agerar kommunen

1:56 min

Pengarna gick till mannen i två av tre fall när familjer ansökte om ekonomiskt bistånd i Sollentuna i höstas. Nu jobbar kommunen för en mer jämställd utbetalning av det ekonomiska biståndet.

Syftet enligt kommunen är att inte den ena parten ska bli ekonomiskt beroende av den andra när par får ekonomiskt bistånd.

Sandra Jannati, socialsekreterare i Sollentuna, säger att socialsekreterarna numera ställer frågor till familjerna om de vill dela på biståndet eller om pengarna ska fördelas ut på ett annat sätt.

– När vi ställde den frågan var det många som valde att kvinnan skulle få hela biståndet om mannen hade haft det tidigare. De var inte så intresserade av att dela på pengarna, säger Sandra Jannati.

Orsaken till att familjerna inte ville dela på pengarna var att de ofta hade rutiner, till exempel att den ena parten alltid betalade hyran via sitt autogiro.

Sandra Jannati säger också att det här sättet att jobba gör det lättare att fånga upp fall där den ena parten i relationen tar kontroll över ekonomin och genom det skaffar sig makt i relationen.

– På det här sättet får vi lättare kontroll över sådana fall. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista