Statsminister Stefan Löfven (S) och Svenska Skidförbundets ordförande Karin Mattsson i publiken under tisdagens lagtävling under alpina VM i Åre 2019.
Statsminister Stefan Löfven (S) och Svenska Skidförbundets ordförande Karin Mattsson i publiken under tisdagens lagtävling under alpina VM i Åre 2019. Foto: Anders Wiklund/TT

Löfven "i grunden positiv" till svenskt OS

0:59 min

Statsminister Stefan Löfven (S) vill inte ta ställning till ett möjligt svenskt vinter-OS än. Men det vore ett spännande projekt, säger statsministern.

Den svenska ansökan om att få arrangera vinter-OS och Paralympics 2026, med Stockholm som huvudort, lämnades in för en månad sedan. Men det var en ansökan med dispens, eftersom det fortfarande saknas en statlig säkerhetsgaranti.

Enligt statsminister Stefan Löfven (S) måste frågan utredas ytterligare innan en garanti eventuellt kan ges.

– I grunden är jag positiv, men man måste alltid bereda sådana här saker och se om det är hållbart, ekonomiskt och av andra skäl, säger Löfven.

– Skulle vi kunna ha det med rätt ekonomiskt ansvar så tycker jag att vi ska försöka göra det.

Fakta: Så fortsätter kandidatprocessen

Sverige, eller Stockholm/Åre som officiellt står som kandidatstäder, lämnade in sin OS-ansökan på sista dagen, den 11 januari. Den andra kvarvarande kandidaten är italienska Milano–Cortina.

Så här fortsätter processen:

Februari–april: IOK-representanter besöker och värderar slutkandidaterna.

12 april: Sista datum för en fullständig OS-ansökan.

Maj–juni: IOK utvärderar kandidaterna som i sin tur får ge svar och motivera sina ansökningar.

24-25 juni: OS-värden för 2026 presenteras i Lausanne, Schweiz.

Källa: TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista