Sebastian Samuelsson, Stina Nilsson och Anna Hasselborg.
Oklart var svenska stjärnorna ska tävla om Sverige får OS 2026. Foto: TT

OS-arenorna i Stockholm kan flyttas

1:03 min

Trots att Sveriges OS-ansökan redan är inskickad kan SOK ändra planerna under våren för arenorna i Stockholm.

I Sveriges OS-ansökan står det att längdskidåkningen och skidskyttet ska avgöras i Tullinge, skridskon i Järfälla och curlingen på Gubbängens IP.

Men det är inte säkert att det blir så.

– Det kan hända under våren att vi kommer byta ut någon av platserna, säger Peter Reinebo som är verksamhetschef på Sveriges olympiska kommitté.

Sveriges OS-ansökan är 130 sidor tjock. Där beskrivs var sporterna ska avgöras och hur mycket det skulle kosta om Sverige får vinter-OS 2026. Det är den ansökan som IOK-delegaterna har att ställa mot Italiens. I sommar avgörs det hur duellen slutar och vilket land som får arrangera vinter-OS 2026.

Men egentligen är det långt ifrån säkert att ett svenskt OS kommer bli som i ansökan. Upplägget kan ändras en hel del, redan under våren.

– Det kan hända att vi också i ett senare läge byter placering på ett skidområde eller en ishall, säger Peter Reinebo till Radiosporten.

Så även om det nedlagda grustaget i Tullinge finns med i SOK:s officiella ansökan så kan längdspåren hamna någon helt annanstans om Sverige verkligen får OS. Och skridskohallen kan flyttas bort från Järfälla.

– Just nu har vi en huvudlinje att en ishall skulle passa väldigt bra i Järfälla och att ett skidområde skulle passa väldigt bra i Botkyrka, säger Peter Reinebo.

Det skulle inte vara första gången om Sveriges OS-ansökan förändras. I en tidig version var tanken att backhoppningen skulle genomföras i Tullinge, att en bob-bana skulle byggas i Hammarbybacken och att Flottsbrobacken i Huddinge skulle arrangera puckelpist.

I juni ska IOK rösta och delegaterna ska välja mellan Sveriges och Italiens ansökningar. Men det svenska upplägget kan förändras efter en svensk seger.

– Kommer vi fram till smartare lösningar så kommer vi gå för det. Men huvudalternativet är att stå lugn och trygg i det internationella kampanjarbetet. Att flytta arenor, byta vision eller skruva om siffror i budgeten inger inte förtroende, säger Peter Reinebo.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista