Kronofogdsmyndigheten
Fredrik Sandberg / TT

Antalet vräkta barnfamiljer högt i Södertälje

2:51 min

Vräkningar av barnfamiljer har ökat för första gången sedan 2008. Södertälje kommun sticker ut med fler avhysningar än andra kommuner i Stockholms län.

Regeringen presenterade 2008 en nollvision för vräkningar av barnfamiljer. Inga barn skulle bli avhysta från sina bostäder var målsättningen. Sedan dess har vräkningar av barnfamiljer minskat stadigt.

Men i Södertälje sticker antalet vräkningar ut.

– Vissa personer som blir vräkta får panik. Vi försöker prata med dem och berätta vilken hjälp som går att få, säger Gunilla Svalborg Magnusson, Kronoinspektör i Södertälje.

Från delgivning av vräkning från Kronofogden har de boende ungefär en vecka på sig att hitta ett nytt boende.

Gunilla Svalborg Magnusson menar att många vräkta gäster tror att de har ett giltig kontrakt när delgivningen ges.

 – Jag tycker mig se att det löser sig för de flesta. Ibland märker vi däremot att det bor en barnfamilj på den aktuella adressen på själva avhysningsdagen. Då får vi ge uppskov, säger Gunilla Svalborg Magnusson.

Anna Flink är områdeschef för försörjningsstöd i Södertälje kommun. Hon menar att ett av de huvudsakliga problemen är att det är många barnfamiljer bor på felaktiga andrahandskontrakt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista