Lång väntan på cancervård i Stockholm

2:11 min

Stockholmsregionen tillhör de sämsta i Sverige på att ge cancervård i tid och köerna är de bland de längsta i landet. När det gäller köer i bröstcancervården är man tredje sämsta.

Bara 31 procent av patienterna opereras inom det satta målet på 28 dagar, visar nya siffror från Cancerfonden. 

När det gäller prostatacancervården klarade varken Stockholms sjukvårdsregion eller någon annan region målet att operera inom två månader.

– Rent medicinskt är det svårt att avgöra hur stor betydelse några extra veckors väntan har, men psykologiskt är det väldigt jobbigt, säger Jan Zedenius, överläkare och medicinskt sakkuning på Cancerfonden.

Det görs försök att korta köerna, men det går inte så bra. Varför inte? 

– Det går åt rätt håll, men alldeles för långsamt. Det handlar om strukturen i sjukvården. I Danmark till exempel, där han man en socialstyrelse som pekar med hela handen och bestraffar de regioner som inte lyckas, med till exempel ekonomiska sanktioner. 

– Jag tycker vi ska snegla på de som är bättre än vi och se vad de gör bra, säger Jan Zedenius. 

Ella Bohlin (KD), vårdutvecklingsregionråd i Stockholm, håller med om att utvecklingen vad gäller bröstcancerköerna går för långsamt. 

– Vi som politiker måste vara modiga och diskutera om vi har organiserat cancervården och sjukvården på det nästa sättet, säger hon. 

Vad ska ni göra rent konkret för att korta köerna? 

– Vi behöver öka våra insatser för att nå målen om en tryggad kompetensförsörjning, vi behöver se över resursfördelningen och så har vi byggt upp tre stycken bröstcancercentra. Det är tre sjukhus som samarbetar på ett mycket bra sätt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista