Döms till sju års fängelse för terrorplaner

3:30 min

En 46-årig man döms av Solna tingsrätt till sju års fängelse för förberedelse till terroristbrott. Han döms även till utvisning. En 30-åring och en 39-åring frias från samma brott.

Domen är den första sedan en lagändring avsedd att göra det lättare att döma personer för terrorfinansiering. Totalt är sex personer åtalade för terrorfinansiering. Tre av dem är även åtalade för förberedelse till terroristbrott.

När det gäller förberedelse till terroristbrott döms en man till sju års fängelse och utvisning, av Solna tingsrätt, och de två andra personer som åtalats för brottet frikänns.

– Vi har funnit det styrkt att de här kemikalierna som beslagtagits skulle kunna användas för att åstadkomma för att orsaka en sprängning, säger Solna tingsrätts chefsrådman Patrik Alm.

Enligt Solna tingsrätt är det bevisat att en, inte tre, av de tilltalade har haft uppsåt att åstadkomma sprängningen.

– Och att detta också skulle göras i IS namn. Därför blir det ett terroristbrott, säger Patrik Alm.

Åklagaren har yrkat på fängelse på åtminstone åtta år för de tre åtalade för för förberedelse till terroristbrott.

När det gäller åtalet om brott mot lagen om straff för finansiering av särskilt allvarlig brottslighet (terrorfinansiering) döms fyra av dem till mellan fyra och sex månaders fängelse, för att ha finansierats terrorgruppen IS verksamhet.

Det var våren 2018 som Säpo slog till mot en lägenhet i Akalla i norra Stockholm och en fastighet i Strömsund i Jämtland. Det blev början på rättsprocessen mot de totalt sex männen som slutligen åtalats i fallet.

De har försett sig med kemikalier, gasmasker och annan militär utrustning, enligt åtalet. De har också chattat om "bröllop", som enligt åklagaren ska vara ett kodord för attentat, utväxlat IS-propaganda och försökt få tag på falska pass.

Fakta: De sex åtalade i terrormålet

Man, 39, medborgare i Kirgizistan, bosatt i Stockholmsområdet. Misstänkt för förberedelse till terroristbrott, brukande av falsk urkund och brott mot lagen om straff för finansiering av särskilt allvarlig brottslighet i vissa fall.

Man, 34, medborgare i Uzbekistan, bosatt i Stockholmsområdet. Misstänkt för brott mot lagen om straff för finansiering av särskilt allvarlig brottslighet i vissa fall.

Man, 46, medborgare i Uzbekistan, bosatt i Stockholmsområdet. Misstänkt för förberedelse till terroristbrott, brott mot lagen om straff för finansiering av särskilt allvarlig brottslighet i vissa fall och ringa narkotikabrott.

Man, 24, medborgare i Uzbekistan, bosatt i Jämtland. Misstänkt för brott mot lagen om straff för finansiering av särskilt allvarlig brottslighet i vissa fall.

Man, 39, medborgare i Uzbekistan, bosatt i Östergötland. Misstänkt för brott mot lagen om straff för finansiering av särskilt allvarlig brottlighet i vissa fall.

Man, 30, medborgare i Uzbekistan, bosatt i Stockholmsområdet. Misstänkt för förberedelsetill terroristbrott, brott mot lagen om straff för finansiering av särskilt allvarlig brottslighet i vissa fall och brukande av falsk urkund.

(TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.