Ny rapport: Dyra bostäder löser inte bostadsbristen

1:48 min

Idén om flyttkedjor där nybyggda bostäder med höga priser ska leda till att folk flyttar och lämnar billigare bostäder på marknaden fungerar inte, enligt en ny rapport.

I en ny rapport framtagen för region Stockholm, Göteborg och Malmö visar det sig att billiga lägenheter inte blir lediga när nya, ofta dyra, bostäder byggs. 

Istället leder det till att andra dyra bostäder i liknande områden blir lediga, vilket fortsätter att hålla resurssvaga personer utanför bostadsmarknaden.

– Det verkar vara så att bygger man en stor och dyr bostad så kommer det att frigöra andra stora och dyra bostäder. Det löser inte problemen att låg och medelinkomsttagare också måste ta sig in på bostadsmarknaden i Stockholm, säger Gustav Hemming (C), samhällsplaneringsregionråd i Stockholm.

André Jacquet är ordförande i organisationen jagvillhabostad.nu i Stockholm som jobbar för en bostadsmarknad tillgänglig för ungdomar. För honom kommer inte forskningsresultaten som någon chock.

– Vi tog fram en rapport 2011 som sa ungefär exakt samma sak, det vill säga att flyttkedjor inte gynnar resurssvaga grupper. Det fungerar lite grann, men sedan tar det stopp. Vi är inte direkt förvånade, säger han.

Nu ska Region Stockholm tillsammans med länets alla kommuner och aktörer som KTH och Handelskammaren samlas för att tackla problemet med den exkluderande bostadsmarknaden.

– Det här understryker behovet av att pressa bostadskostnaderna. Bygga fler mindre lägenheter och jobba hårt för att få ner priserna på bostadsbyggandet, säger Gustav Hemming (C).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista