S och V: Öppna spärrarna för att minska trängseln i T-banan

2:16 min

För att minska trängseln när Söderströmsbron mellan Slussen och T-Centralen renoveras i sommar föreslår S och V i Region Stockholm att spärrarna på vissa stationer öppnas.

Söderströmsbron, som egentligen består av fem broar som tunnelbanan rullar över mellan Slussen och T-Centralen, är i så dåligt skick att den behöver bytas ut.

Det är då Socialdemokraterna och Vänsterpartiet vill kunna öppna tunnelbanespärrarna.

– Det är viktigt om det blir ett väldigt högt tryck på perrongerna att man har möjligheten att öppna spärrarna så att det inte blir stockningar vid spärrarna, säger oppositionsregionsrådet Jens Sjöström (S) och fortsätter:

– Det innebär inte att man åker gratis utan spärrzonerna finns kvar, säger han.

Under de sex veckor i sommar som arbetet pågår med att byta ut stålbalkarna på bron kommer tunnelbanans röda och gröna linje norrut att få dela på spåren.

Förra sommaren renoverades också Söderströmsbron samtidigt som stationerna Skärmarbrink och Gullmarsplan på gröna linjen rustades upp.

Resenärerna mot Skarpnäck och Farsta fick stå ut med att byta tåg flera gånger och många vittnade om trängselkaos vid Gullmarsplan. Det är det Socialdemokraterna och Vänsterpartiet har i minne.

Men enligt SL:s pressjour kommer det inte bli lika dramatiskt för resenärerna i sommar. I nuläget är det bara Söderströmsbron och Fridhemsplans station som ska renoveras.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista