Kunskapen om riskerna med gasbussar är otillräcklig

1:43 min

Räddningstjänst och bilverkstäder är inte medvetna om riskerna med elbilar och gasfordon tycker Sveriges fordonsverkstäders förening (SFVF).

– Det saknas kunskap vid olycksfall, säger Bo Ericsson, branschdirektör.

Elbilar och gasfordon är generellt sett säkrare än fordon som drivs av andra drivmedel, menar Bo Ericsson. 

Men vid en olycka kan följderna bli betydligt värre. Brinnande gasbussar kan explodera och om litiumbatteriet i elfordon börjar brinna utsöndras farliga ämnen som  kan ge frätskador på huden och påverka medvetandet hos människor.

– Vid bussexplosionen förra helgen befann sig polisen i bussens omedelbara närhet, man hade inte stängt av trafiken och en kvinna med barnvagn tilläts gå förbi. Det var en farlig situationen ,men det var man inte medveten om, säger Bo Ericsson. 

Tommy Carnebo på Södertörns räddningstjänst menar att de tekniska framstegen har gått fort. Men riskbedömningen och säkerhetsarbetet har hamnat på efterkälken.

– Vi hinner inte med. Jag poängterade behovet av att utbilda berörd personal redan för två år sedan, säger Tommy Carnebo.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista