Personalflykt från psykiatrimottagning i Solna

2:19 min

På bara några månader har nästan hälften av de anställda slutat på den psykiatriska mottagningen Kronan i Solna. 200 patienter riskerar nu att stå utan utredning.

De som slutat på den psykiatriska mottagningen är ett stort antal läkare, flera sjuksköterskor och de flesta psykologer, däribland samtliga med neurospecialist-kompetens.

Orsaken är bland annat en längre tids arbetsmiljöproblem och interna motsättningar som blivit akuta i samband med flytten till nya lokaler, i närheten av Karolinska institutet.

– En viss personalomsättning är naturlig, men nu har det blivit så mycket att det är bekymmersamt, säger verksamhetschefen för Kronan, Ywonne Lindqvist Hemmingsson, som pekar på flytten som en bidragande orsak.

Personalflykten kan innebära att de 200 patienter som står på väntelista för neuropsykiatrisk utredning på Kronan kan bli utan utredning, enligt anställda P4 Stockholm pratat med.

Listan sköttes nämligen av en av de psykologer som nyligen valt att säga upp sig.

– När jag slutade fanns absolut ingen plan, och vad som nu händer är det ingen som verkar veta, säger hon till P4 Stockholm. Psykologen har själv valt att vara anonym. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista