Svart marknad

Köp av hyreskontrakt kan ge fängelse

3:02 min

Regeringen kommer i dag att föreslå att det ska bli kriminellt att köpa hyreskontrakt – det ska kunna straffas med fängelse. Samtidigt ska reglerna för byte skärpas.

En tydlig markering från samhällets sida, säger justitieminister Morgan Johansson.

– Vi vet ju att det pågår en sådan här försäljning på en del håll, eller handel med kontrakt, som man egentligen inte har rätt att göra. Genom att kriminalisera det kan vi också döma dem som är bakom den här verksamheten, säger Morgan Johansson.

Lagrådet tror inte att en kriminalisering av köparen är effektivt. Varför lyssnar ni inte på det?

– Där gör vi nog helt enkelt olika bedömningar. Jag tror att det kommer att ha en stor förebyggande effekt om de som håller på med det här får klart för sig att man faktiskt kan dömas till ansvar, säger Morgan Johansson.

Svarthandel med hyreskontrakt och otillåten andrahandsuthyrning är ett stort problem, enligt regeringen – som strax före valet presenterade en rad förslag för att åstadkomma en bättre fungerande marknad.

Förutom att den som köper ett hyreskontrakt ska kunna dömas till böter eller fängelse i högst två år, och med omedelbar verkan kunna bli av med lägenheten, vill regeringen höja straffen för den som säljer ett hyreskontrakt och skärpa reglerna för byten.

Det ska också bli brottsligt att utan tillstånd hyra ut en lägenhet i andra hand, till en hyra som inte är skälig. Straffet ska, i normala fall, bli böter, enligt den propositionen som regeringen fattar beslut om i dag, torsdag.

Att höja straffen för försäljning av svartkontrakt och kriminalisera köpen är en av punkterna i 73-punktsuppgörelsen mellan regeringspartierna, Centerpartiet och Liberalerna.

Enligt uppgift till Ekot var det Socialdemokraterna som drev på för att det ska finnas med - och lagförslaget väntas nu få stöd i riksdagen. Tanken är att de nya reglerna ska införas den första oktober.

– Vi har ju förankrat detta, och förhandlat med Liberalerna och Centern, så de backar upp det här förslaget som vi nu lägger, säger Morgan Johansson.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista