Skillnader i polisens information om IS-återvändare till kommuner

1:57 min

Poliskontor i länet gör enligt polisen själva olika bedömningar om vilken information kommunerna får av polisen om individer som återvänder från IS i Syrien. Ett problem, menar samordnaren Christoffer Wedelin.

De lokala poliskontoren i kommunerna avgör vad de gör med polisregionens information från Säpo – och enligt polisen finns det skillnader i vilken information poliskontoren delar med sina kommuner om IS-återvändare.

– Det kan göras olika bedömningar. Risken är att det uppfattas som att vi inte har en enhetlig hållning eller linje. Men information ska överlämnas i de fall vi dömer att det finns anledning till oro, säger Christoffer Wedelin, regional samordnare på Stockholmspolisen för arbetet mot våldsbejakande extremism.

En typ av information som polisen inte kan dela med kommunerna är vid pågående förundersökningar när IS-återvändare utreds för till exempel våldtäkt mot barn som vid barnäktenskap, säger Christoffer Wedelin.

Han vill att reglerna görs om så att även kommunerna ska kunna kringgå sekretesskrav och delge polisen viktig information till deras kartläggning av IS-återvändare.

Nu tar staden bort kravet på sekretess för att förenkla polisens kartläggande arbete, det gick Finansborgarrådet Anna König Jerlmyr (M) ut med för en tid sedan i Ekots lördagsintervju.

Enligt Jan Jönsson (L), socialborgarråd i Stockholm ska socialtjänsten i Stockholms stad bryta sekretessen om det i deras utredningar framkommer att någon begått exempelvis krigsbrott.

– Om någon av stans verksamheter får reda på att en person har varit inblandad i folkmord, brott mot mänskligheten eller krigsbrott kommer det att rapporteras vidare till polis och internationella åklagarkammaren.

– Det innebär att socialtjänsten kommer att bryta sekretessen, säger Jan Jönsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista