Så ska Stockholm stoppa mikroplasterna

2:04 min

Stockholms stad intensifierar nu arbetet med att försöka stoppa spridningen av miljöfarliga mikroplaster till vattnet i kommunen. Bland annat genom att anta en handlingsplan mot plasterna.

De senaste åren har riskerna med små plastpartiklar i våra vattendrag uppmärksammats. Plasten kommer bland annat från vägtrafiken, från konstgräsplaner och från nedskräpning.

– Vi ser ju att våra hav börjar fyllas av plast och vi mycket mikroplast återfinns kring städerna, så vi måste jobba för att få bort så mycket plast som möjligt, säger Katarina Luhr (MP), klimat- och miljöborgarråd i Stockholms stad.

I stadens handlingsplan mot mikroplasterna, som antogs av miljö- och hälsoskyddsnämnden under tisdagskvällen, finns förslag till många åtgärder för att stoppa spridningen.

Ett exempel är att placera ut en typ av vattenrenare som samlar upp skräp, något som Nicolas Eriksson testar vid sitt kafé vid Riddarfjärden i centrala Stockholm.

– Vi ville göra något för miljön och det är ganska skitigt här där vi är. Det är mycket småplast som fastnar, säger han.