Rapport: Ungdomsvärdar hos Lugna gatan har själva begått brott

1:40 min

Flera ungdomsvärdar vid Fryshusets Lugna gatan får tuff kritik och ska ha begått brott och har inte genomfört drogtester. Detta enligt en ny intern rapport, avslöjar SVT Nyheter Stockholm.

Fryshusets verksamhet med ungdomsvärdar i kollektivtrafiken får tuff kritik.

En ny internrapport från Region Stockholm visar att avtalet med trafikförvaltningen inte har följts. Flera av ungdomsvärdarna ska själva ha begått brott under anställningstiden och drogtester har inte genomförts regelbundet.

Suss Forssman Thullberg, kommunikationschef på trafikförvaltningen, säger att uppgifterna som kommit fram är "absolut oacceptabla".

– Det får inte gå till så. Och inget som vårt avtal tillåter.

Ungdomsvärdar ska även ha ignorerat brott i tunnelbanan, som droghandel, rapporterar SVT Nyheter Stockholm.

Om någon av de anställda blir polisanmälda ska denne stängas av och det ska meddelas till trafikförvaltningen, något som inte har skett. Revisorerna slår ned på att avtalet har "hanterats vårdslöst" och menar att det saknas rutiner från förvaltningen för att se till det följs.

P4 Stockholm har sökt ansvariga för Lugna gatan för en kommentar. Till SVT säger de att totalt fem personer begått brott innan de anställts, och att de är uppsagda sedan tidigare. De tillbakavisar uppgifterna om att ungdomsvärdar ska ha begått brott under anställningstiden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista