Barnvagn fastnade i tunnelbanans dörrar – utredning inledd

1:47 min

En barnvagn med ett litet barn i fastnade i dörrarna till tunnelbanan – som sedan körde iväg. Nu utreds händelsen.

Det var i mitten av april som barnvagnen fastnade på Masmos tunnelbanestation. Tåget körde iväg från plattformen och den utstickande delen av barnvagnen slog i grinden vid plattformsänden.

Den andra delen, där barnet låg, for in i vagnen. Där togs barnet om hand av resenärer.

– Det är en väldigt allvarlig händelse och vi är oerhört tacksamma över att ingen kom till fysisk skada, säger Fredrik Bouvin, säkerhetschef på MTR tunnelbana.

Barnet klarade sig såvitt MTR vet utan skador, men man har inte lyckats få kontakt med mamman efter händelsen.

Tåget, som är av en äldre modell, togs efter olyckan ur trafik, och föraren är tagen ur tjänst. Händelsen är anmäld till Transportstyrelsen, och MTR har inlett en utredning för att ta reda på vad som gått fel.

Hittills har man inte hittat några tekniska fel på tåget.

Innan ett tåg lämnar plattformen ska föraren först visuellt kontrollera att ingenting fastnat vid dörrstängningen. När alla dörrar sedan är stängda får föraren en grön klarsignal.

Annars ska dörrarna kontrolleras ytterligare en gång.

– Resultatet från den preliminära utredningen pekar på den mänskliga faktorn, men vi får avvakta tills den slutgiltiga trafiksäkerhetsutredningen är klar innan vi kan slå fast vad som hänt, säger Fredrik Bouvin.

Han beskriver händelsen som den allvarligaste under de tio år som MTR kört Stockholms tunnelbana.

Men han menar att folk inte ska behöva känna sig oroliga.

– Vi utför ungefär tolv miljoner dörrstängningar per år, och det här är det i särklass allvarligaste som skett, säger Fredrik Bouvin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista