Sätramorden: Polisen gjorde husrannsakan innan de kom med dödsbesked

2:18 min

Den 11 april hittades två unga män mördade i en källare i Sätra i södra Stockholm. Bara en timme efteråt gjorde polisen en husrannsakan hos ett av offrens familj – utan att lämna dödsbud. Det har upprört vänner till familjen.

När Sätrabon Lena Ölander på eftermiddagen 11 april fick en nyhetsflash om att något hänt i Sätra gick hon direkt till centrum. Där mötte hon systern till en av de två killar som precis hittats döda i ett källarförråd. Hon följde med systern hem till mamman.

– Då står det ett par ungdomar där som har berättat att hennes son är död, säger Lena Ölander och berättar att mamman mådde så dåligt att de ringde efter ambulans.

– Men efter, 20-30 minuter stormar det in fyra, fem, sex poliser. Och jag kommer ihåg, vi ligger på hallgolvet och jag ligger bara och kramar mamman. Och polisen uttrycker sig "Vi är inte här för mamman, vi är här för att göra husrannsakan". Och de kliver över oss när vi låg på golvet, säger Lena Ölander, som tycker att polisen kunde ha väntat på ambulansen.

"De bokstavligen klev över mamman och mig när vi låg på hallgolvet."

Pratade de då med mamman och berättade att hennes son var död?
– Nej. Ingenting, jag till och med frågade om de var här för att lämna ett dödsbud. Och de sa nej. Vi är bara här för att göra husrannsakan.

Lena Ölanders berättelse bekräftas av systern till den mördade och en annan person som också var på plats.

Trots att polisen alltså gjorde husrannsakan hemma hos en av de dödade drygt en timme efter att de hittats dröjde det nästan ett dygn innan de gick ut med att de hade identifierat de två döda och informerat anhöriga.

Polisen har avböjt att medverka intervju i P4 Stockholm. Men på torsdagseftermiddagen skriver polisen till P4 Stockholm:

"I samband med utredning av morden i Sätra den 11 april gjorde polisen en husrannsakan hos en av målsägandena. En snabb husrannsakan är en viktig framgångsfaktor för att lösa grova brott. Det kan starkt påverka möjligheten till förståelse av motivbild och möjligheten att säkra bevisning samt gripa misstänkta.

I samband med husrannsakan fanns sjukvårdspersonal specialiserad på att omhänderta människor i chock, som tog hand om de anhöriga.

Att det tog ett dygn innan det slutgiltiga dödsbeskedet gavs berodde på att det inte får finnas någon oklarhet kring den avlidnes identitet. Självklart är det olyckligt om anhöriga som nyss nåtts av dödsbesked från andra än polisen uppfattar polisens initiala utredningsarbete som okänsligt."

Men polisens uppgifter om att det skulle ha funnits sjukvårdspersonal med vid husrannsakan är något som inte alls stämmer, enligt Lena Ölander och systern till den döde killen.

Polisen har avböjt att kommentera frågan ytterligare och hänvisar till förundersökningssekretess.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista