Så ska polisen arbeta med anhöriga

2:17 min

Polisen får kritik för att de inte har stöttat de anhöriga till offren i dubbelmordet i Sätra tillräckligt – trots att polisen sedan två år ska prioritera kontakten med anhöriga.

Det tog nästan fyra veckor innan familjen i Sätra fick kontakt med en specialutbildad polis. Före dess visste de inte vem de skulle höra av sig till, berättar systern till en av de mördade killarna.

– Jag var ju där varje dag i två veckors tid och jag såg inte en enda polis där, inte någon gång, säger Lena Ölander som är nära vän med en av de drabbade familjerna.

Tanken är att polisen ska ha tät kontakt med anhöriga efter att ett grovt brott, som mord, skett i ett område där förtroendet för polisen är lågt.

Sedan drygt två år arbetar polisen med en metod hämtad från Storbritannien, så kallad Family liasion officer (FLO).

– Det är specialutbildade utredare som blir som en länk mellan anhöriga och utredningsorganisationen. Så att de anhöriga inte behöver mötas av olika personer i deras ärende, säger Sofia Henriksson som är nationell samordnare för polisens FLO-arbete och fortsätter:

– De får en ingång till polisen som är befintligt under hela utredningen. Som de lär känna men också att det är samma poliser som håller förhören med de här individerna, säger hon.

Enligt Sofia Henriksson ökar också chanserna för att klara upp ett brott när det finns FLO-utredare.

– Vi har sett att vi får mer information till mordutredningar och det bidrar således till en ökad uppklaring. Vi har också sett att förtroendet för polisen ökar i kriminellt utsatta miljöer. Vi får effekt både på kort och på lång sikt, säger Sofia Henriksson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista