EU-VALET 2019

Tomas Tobé (M): "Vi ska pröva asyl direkt vid den yttre gränsen"

1:53 min

Asylcenter och stärkta gränskontroller – det är något som Moderaternas EU-kandidat Tomas Tobé (M) vill satsa på, vilket han sa när han blev utfrågad i P4 Stockholm.

Trygghet är i fokus för Moderaternas EU-kandidat till Tomas Tobé (M).

Utöver stärkta gränskontroller, så tror Tobé att asylprövning i ett center vid gränsen in till EU är något som skulle påverka asyl- och flyktingpolitiken positivt.

– Jag tror vi behöver tänka om, stärka den yttre gränsen och vi ska pröva asyl direkt vid den yttre gränsen. Har du rätt till asyl ska du få möjlighet att komma in i Europa enligt de kvoter som länderna sätter upp. Har du inte asylskäl då ska du inte heller ha möjligheter att komma in i Europa, säger Tomas Tobé i P4 Stockholms EU-utfrågning.

I teorin är det svårt att få till asylcenter?
– Jag kan konstatera att den politik som varit nu är den som misslyckats. I dag är det människosmugglare som i grunden avgöra vem som får asyl i Europa och den här tvingade omfördelningen tror jag inte heller kommer bli verklighet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista