Karolinska först med ny cancerbehandling

2:21 min

Ett helt nytt sätt att behandla cancer hos svårt sjuka barn och unga har godkänts i Sverige. Först ut blir Karolinska och Sahlgrenska som nu förbereder sig för de första patienterna.

– Det här är ju en väldigt spännande tid. Det innebär att vi nu faktiskt får tillgång till ett nytt vapen i vår behandlingsarsenal. Det här med immunterapi på olika sätt blir ju ytterligare ett vapen som vi kan använda och lära oss mycket av, säger Karin Mellgren som är professor och verksamhetsledare vid Barncancercentrum på Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Metoden som kallas Car T - har nu godkänts i Sverige av Rådet för nya terapier. Den kommer att börja användas för barn och unga med akut lymfatisk leukemi där ingen traditionell behandling har hjälpt. Och att använda en så här relativt oprövad behandling som bygger på kroppens eget immunförsvar är en utmaning, enligt Karin Mellgren.

– Det är ju det som är unikt och spännande med den här metoden, att man just tar vara på kroppens egna celler så att de bättre kan ta hand om leukemicellerna. Det betyder ju att man på något sätt påverkar patientens eget immunförsvar, och vad det betyder vet vi ju inte och det ska vi ta reda på på längre sikt, berättar hon.

När ska ni göra den första behandlingen?

– Jag räknar med att det blir både i Stockholm och Göteborg nu inom de närmaste veckorna.

Behandlingen kommer att ges en gång till varje patient, och kostnaden idag är ungefär 3,5 miljoner kronor, men den kan komma att minska.

– Det är en dyr behandling i nuläget. Jag tror att många av de här läkemedlen kommer att bli billigare. Dessutom måste man  väga nyttan mot kostnaden och när det gäller svårt sjuka barn känner jag mig ganska övertygad om att nyttan faktiskt väger upp kostnaden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista