Snart börjar renoveringen av getingmidjan – igen

2:19 min

Under åtta veckor i sommar kommer alla som reser mellan Stockholm och södra Sverige med tåg att påverkas av renoveringsarbetet vid getingmidjan.

Smal som en getingmidja är Sveriges hårdast trafikerade tågsträckan, den mellan mellan Stockholms central och Södra station där alla tåg som söderut passerar spåren.

Midjan är hårt belastad och i behov av omfattande renoveringar.

– Getingmidjan har nått sin tekniska livslängd och det innebär att om vi inte rustar upp den så tvingas vi sänka hastigheten för tågtrafiken och inom en snar framtid så tvingas vi också stänga av trafiken helt, säger Kent Sahlman, projektchef för getingmidjan på Trafikverket.

Renoveringen som inleddes förra sommaren och kommer att avslutas nästa sommar, påbörjas den 24 juni och pågår i åtta veckor. Trafikverket ska förstärka de speciella byggnadsverk som finns längs sträckan.

– Framförallt är det fem broöverbyggnader som ska bytas ut, säger Kent Sahlman.

Getingmidjan, där det normalt passerar 300 tåg om dagen, kommer då att vara helt avstängd vilket gör att tusentals resenärer inte kommer att kunna kliva på eller av tåget vid T-centralen utan måste ta sig till Södra station eller Flemingsberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista