Höstlöv på rälsen skapar förseningar för Citypendeln

Höstlöv på tågrälsen är en utav orsakerna till Citypendelns många förseningarna och inställda turerna nu i höst. Citypendel tycker att Banverket borde göra mer för att få bort löven från rälsen, som sliter på hjulen. Medan banverket anser att tågförarna borde köra försiktigare.

Å på Citypendels verkstad i Älvsjö jobbas det dygnet runt.

Citypendel har i höst tvingats ta hälften av sina 160 vagnar ur traifk för att slipa om hjulen. De blöta löven blir en geggig massa som gör rälsen såphal och som skadar hjulen. Och då märks det - främst i rusningstrafik med korta tåg eller inställda avgångar i pendeltågstrafiken. Mikael Lindskog, informationschef på Citypendeln, tycker att Banverekt borde göra mer för att hålla rälsen fri från löv.

Men Ingrid Jarnryd - informationschef Banverket, tycker de är bortkastade pengar att sopa spåren, eftersom det blåser ner nya löv igen.

Det som däremto har effekt enligt Banverket är att hålla spårområdet fritt från lövträd och det gör de regelbundet men framför allt att förarna måste ta det lugnare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".